WOŁOMIN. „Lodówka społeczna” z myślą o potrzebujących mieszkańcach. Sprawdź gdzie jest!

25.03.2023, godz. 16:00. Po Oslo, Berlinie, Krakowie, Wrocławiu i Warszawie przyszedł czas na Wołomin. W holu byłej siedziby Straży Miejskiej przy ulicy Legionów 31A stanęła „Lodówka społeczna”, punkt tak zwanego foodsharingu, czyli dzielenia się jedzeniem. Miejsce powstało dzięki inicjatywie i funduszom członków „Stowarzyszenia Pozytywny Wołomin”. Główną ideą jest oczywiście pomoc i wsparcie dla mieszkańców naszego miasta, którym status materialny nie pozwala na zakup produktów spożywczych pozwalających na godne przeżycie i uniknięcie głodu. Jednak to nie jedyny argument przemawiający za powstaniem Jadłodzielni. To również świetny sposób na nie wyrzucanie jedzenia, którego w naszych domach pozostaje aż nadto. Każda osoba prywatna czy przedsiębiorca, który uzna, że chce pomoc w ten sposób ludziom głodnym i potrzebującym może w w godzinach 8 – 19 dostarczyć jedzenie do społecznej lodówki. Natomiast każdy mieszkaniec będący w potrzebie może z tych darów skorzystać zupełnie bezpłatnie. 

— Kontrolę nad rozdysponowywaniem i przyjmowaniem żywności będą sprawować pracownicy Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Z nadwyżek darów będą tworzone paczki pomocowe dla rodzin w najtrudniejszej sytuacji bytowej – powiedziała nam burmistrz Wołomina Elżbieta Radwan. 

Korzystając z wołomińskiej Jadłodzielni i Lodówki Społecznej należy pamiętać o regulaminie i istotnych zasadach dostarczania produktów żywnościowych: 

Lodówka będzie dostępna codziennie w godzinach 8:00-19:00. Miejsce przeznaczone jest do pobierania i zostawiania nadwyżek żywności, które nadają się do spożycia. Wszystkie pozostawiane produkty powinny być szczelnie zamknięte i posiadać aktualną datę ważności. Produkty przygotowane samodzielnie powinny zostać starannie opisane poprzez podanie informacji o dacie ich przygotowania i ewentualnych alergenach.


• Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
• Bierzesz jedzenie na swoją odpowiedzialność.
• Nie bierz wszystkiego – dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
• Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia z aktualną datą ważności.
• Jeżeli w przygotowanym przez Ciebie produkcie występują alergeny – napisz to wyraźnie na opakowaniu.
• Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
• Potrawy płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku tak, aby przy wyciąganiu nic się nie rozlało.
• Nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami.

PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ: 


1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
3. Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
4. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
5. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
6. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
7. Warzywa i owoce.
8. Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
9. Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
10. Produkty płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku, tak aby nie rozlały się podczas wyciągania.

PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ: 


1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
2. Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
4. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
5. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
6. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
7. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
8. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
9. Alkoholu i środków odurzających.

Autor: Jakub Pietrzak, WWL112.PL

Foto: UM Wołomin & Pozytywny Wołomin